Podsumowanie II Festiwalu Kawy Łódź 2012

Druga edycja Festiwalu Kawy odbyła się w dniach 1 – 3 czerwca 2012. Niepowtarzalna w skali kraju impreza zakończyła się sukcesem. Przez 3 dni w 21 Kawiarniach Festiwalowych oraz w Ambasadach Festiwalu można się było napić espresso i cappuccino w cenie 3 zł, zagłosować na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową oraz  wziąć udział w grze miejskiej. W sobotę i niedzielę w Centrum Konferencyjno – Wystawienniczym odbywały się degustacje, szkolenia, a także pierwszy Puchar Polski Latte Art, szkolenia prowadzone przez największych polskich specjalistów, wystawa prac malowanych kawą, pokazy kawowe w 3D, I Polskie Mistrzostwa IBRIK/CEZVE, czy koncert Elvisa.

Trzydniowe święto kawy w nowej, eksperymentalnej formule ściągnęło wielu Miłośników Kawy z całej Polski na szkolenia i ekspozycje odbywające się w CKW MTŁ oraz próbowanie kaw w 21 Kawiarniach Festiwalowych 13 Ambasadach Festiwalu z całego województwa. Tak jak w pierwszej edycji ogromnym zainteresowaniem cieszyła się Część Kawiarni Festiwalowych. Tylko przez trzy dni 21 kawiarni sprzedało ponad 5 tysięcy Festiwalowych Kaw, a zdecydowanym rekordzistą w tym zakresie był zwycięzca konkursu na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową – Affogato, w którym przez 3 dni zaserwowano 889 kaw. Część ekspozycyjna, zorganizowana podczas Festiwalu po raz pierwszy, przez 2 dni została odwiedzona przez ponad 1500 gości.

KAWIARNIE FESTIWALOWE

W pierwszej edycji Festiwalu wzięło udział 12 kawiarni. Rozpoczynając przygotowania do drugiej edycji zaczęliśmy od zebrania zgłoszeń od kawiarni chętnych do wzięcia udziału. Z planowanych 14 kawiarni, listę zamknęliśmy na 21. Ze względu na duże zainteresowanie ze strony lokali gastronomicznych, postanowiliśmy utworzyć funkcję Ambasadora Festiwalu, których w efekcie było 13, mieściły się zarówno w Łodzi, jak i na terenie województwa łódzkiego.

Przez trzy dni w Kawiarniach Festiwalowych zostało sprzedanych ponad 5 tysięcy espresso i cappuccino. Kawiarnie brały udział w trzech konkursach – na Najlepszą Kawiarnię, Najlepsze Espresso i Najlepsze Cappuccino. W pierwszej kategorii zwycięzca wyłaniany był drogą głosowania sms. W porównaniu do pierwszej edycji liczba głosów wzrosła znacząco, a zdecydowanym zwycięzcą był obrońca tytułu Najlepszej Kawiarni, Kawiarnia Affogato(Piotrkowska 90).  Mocne drugie miejsce zajęła Cafe pod Atlasami (Narutowicza 45), trzecie – Fresco Cafe (Piotrkowska 107). Wszystkie trzy kawiarnie brały udział w Festiwalu od pierwszej edycji. Profesjonalne i anonimowe jury odwiedziło każdą z Festiwalowych Kawiarni oceniając serwowane kawy. Najlepsze Espresso  zostało zaserwowane w Zaraz Wracam Bistro(Piotrkowska 101). Drugie miejsce zdobyła Cafe pod Atlasami, otrzymując w tegorocznej edycji dwa drugie miejsca. Trzecie miejsce otrzymała kawiarnia ms cafe (Więckowskiego 36), zwycięzca w tej kategorii w pierwszej edycji.  Wybór Najlepszego Cappuccino nie był dla jury prosty, walka była wyrównana, a różnica ocen trzech pierwszych miejsc wynosiła 0,5 punktu. Zwycięzcą została klubokawiarnia Owoce i Warzywa (Traugutta 9), wyprzedzając nieznacznie Zaraz Wracam Bistro oraz zwycięzcę z zeszłego roku Affogato.

Dodatkową atrakcją były jeżdżące pomiędzy kawiarniami auta MINI z nowo otwartego salonu Premium Arena. Szczęśliwcy, którzy zauważyli i podeszli do MINI mogli dostać dodatkowe rabaty do kawiarni oraz bezpłatne zaproszenia na część ekspozycyjną Festiwalu.

GRA MIEJSKA

Sobotnia gra miejska zachęciła 7 drużyn do aktywnej zabawy, pełnej uśmiechu, radości i kawy. W Grę Miejską zaangażowane były zarówno Kawiarnie Festiwalowe, jak i wolontariusze czuwający nad prawidłowym przebiegiem gry. Gra składała się z czterech tras i wymagała od użytkowników nie tylko kondycji fizycznej, ale również rozwiązywania zagadek logicznych oraz wykazaniem się kreatywnością. Ogromne zaangażowanie zaowocowało w szczególności drużynie „Wstrętne Grubasy” w składzie której byli Adrianna Zalewska, Radosław Zalewski oraz Jacek Puzanista, która zdobyła pierwsze miejsce w Grze Miejskiej.

CENTRUM FESTIWALOWE

Podczas drugiej edycji Centrum Festiwalowe przeniosło się z kawiarni Boston Cafe w Manufakturze do Centrum Konferencyjno – Wystawienniczego Międzynarodowych Targów Łódzkich przy Al. Politechniki 2. Można je było odwiedzić w sobotę i niedzielę 2-3 czerwca 2012 w godzinach 10:00 – 18:00.

Centrum Festiwalowe składało się z kilku części. Strefa ekspozycyjna, której pomysł narodził się w tym roku,  przyciągnęła wielu Miłośników kawy zainteresowanych wymianą wiedzy, doświadczeń i spróbowania kaw z różnych stron świata. 30 wystawców z zaangażowaniem prezentowało nie tylko swoje oferty, ale również dzieliło się swoją wiedzą z gośćmi. Strefa szkoleniowa po raz kolejny cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Podobnie, jak w roku poprzednim, podczas Festiwalu odbywały się przede wszystkim trzy rodzaje szkoleń:  Cup Tastingu – zajęcia były prowadzone bardzo profesjonalnie, ale jednak w zrozumiały i przystępny sposób przez Filipa Bartelaka (firma Coffee Proficiency). Zajęcia składały się z części teoretycznej, czyli wprowadzenie w świat rozpoznawania zapachów i smaków, a także z części praktycznej – cupping, prówanie i ocenianie specjalnie przygotowanych próbek kaw oraz wspólne omówienie ocen, własnych doznań; Latte Art – zajęcia te nie skupiały się tylko na wzorkach na kawie. To była cała teoria i praktyka na temat łączenia espresso z mlekiem. Prowadzącym był, tak jak w roku poprzednim, Łukasz Kaczmarek – trener Akademii Kawy, Apro-TradeAlternatywne Metody Parzenia Kawy prowadzone w sobotę przez Adama Musiatewicza (SCAE) oraz pozostałych członków SCAE w niedzielę, prezentowały uczestnikom warsztatów całą gamę możliwości serwowania kawy na różne sposoby w warunkach domowych. W niedzielę miało również miejsce niepowtarzalne szkolenie prowadzone przez aktualną Mistrzynię Polski Baristów – Katarzynę Zyzało.

W sobotę na scenie odbywał się pierwszy Puchar Polski Latte Art, prowadzony przez Mistrza Polski Latte Art 2008 Marcina Moczydłowskiego oraz Mistrza Polski Latte Art 2009 Radka Darnowskiego. 12 zawodników walczyło w systemie pucharowym o tytuł najlepszego. Zwyciężył Mateusz Hyjek, drugie miejsce zdobyła Barbara Szparagowska, trzecie Basia Szafarz, której cappuccino możecie spróbować w klubokawiarni Owoce i Warzywa w Łodzi. W rozgrywanych w niedzielę pierwszych Mistrzostwach Polski IBRIK/CEZVE zwyciężył Michał Siwak, który reprezentował Polskę na zawodach w Wiedniu.

Festiwalowi towarzyszyło również kilka wydarzeń artystycznych. W Centrum Festiwalowym można było obejrzeć wystawę prac malowanych kawą przez jedynego w Polsce malarza zajmującego się malowaniem kawą profesjonalnie – Mariusza Gosławskiego. Równolegle odbywała się wystawa obrazów konkursowych, malowanych przez członków Stowarzyszenia Plastyków Amatorów zrzeszonych przy Łódzkim Domu Kultury. W sobotę można było obejrzeć prezentację 3D, przedstawiającą zdjęcia  z plantacji kawy na Kostaryce.

Zapraszając na Festiwal Miłośników Kawy nie mogliśmy zapomnieć o ich pociechach. Sala zabaw dla dzieci Smocza Kraina przygotowała wspaniały kącik zabaw dla dzieci. W niedzielę na zakończenie można było posłuchać koncertu Elvisa.

ORGANIZATOR, SPONSORZY I PARTNERZY FESTIWALU

Festiwal Kawy organizowany jest przez Stowarzyszenie Miłośników Kawy. Współorganizatorem części ekspozycyjnej były Międzynarodowe Targi Łódzkie.

Honorowy Patronat nad imprezą objęła Pani Prezyden Miasta Łodzi – Hanna Zdanowska. Sponsorami drugiej edycji były firmy: Quba Cafe Serwis, Delicarte, Primulator, Akademia Espresso, Segafredo, Mahlkoenig oraz Dealer MINI Premium Arena, WMF, Ascaso,  Julius Meinl oraz Universal Cafe. Partnerzy projektu: SCAE, Fingerprint, Elpro, Victoria Cymes, Coffee Proficiency, TELEAUDIO, Fundacja Ulicy Piotrkowskiej, 3D IMPACTO, Sikora Studio. Mleko do kawy użyczyła firma Rotr Blanco. Papierowe kubeczki przekazała firma TEDMARK. Goście przyjezdni mogli skorzystać z tańszych noclegów w hotelach Focus oraz Qubus Hotel. Partnerami Medialnymi Festiwalu były: Filiżanka Smaków, Caffe Prego!, Coffee News, TVP Łódź, Radio Łódź, controlfind.pl.

PODSUMOWANIE KONKURSÓW:

Najlepsza Kawiarnia

  1. Affogato
  2. Cafe Pod Atlasami
  3. Fresco Cafe

 

Najlepsze Espresso

  1. Zaraz Wracam Bistro
  2. Cafe Pod Atlasami
  3. ms cafe

 

Najlepsze Cappuccino

  1. Owoce i Warzywa
  2. Zaraz Wracam Bistro
  3. Affogato

 

Puchar Polski Latte Art

  1. Mateusz Hyjek – Warszawa
  2. Barbara Szparagowska – Rumia
  3. Basia Szafarz – Łódź

 

Mistrzostwa Polski IBRIK/CEZVE

  1. Michał Siwak

 

Gra Miejska

  1. Wstrętne Grubasy w składzie: Radosław Zalewski, Jacek Puzanista, Adrianna Zalewska
  2. Pianka: Małgorzata Gałka i Artur Zdzichowski
  3. Colombianas w składzie Magdalena Grzelak, Joanna Zaleska, Dagmara Wójkowska

 

Konkurs Plastyczny „Łódzka Mała Czarna”

  1. Ryszard Wencel
  2. Barbara Nożewska
  3. Urszula Dylik (ex aequo)
5/5 - (1 vote)

Leave A Reply

Navigate