Festiwalowe Nowości

Kawowy weekend w Łodzi

Dla wielu osób świat bez aromatycznej „małej czarnej” nie istnieje. Miłośnicy kawy spotkali się w weekend 14 i 15 maja w Łodzi, gdzie odbyła się już 5. edycja Festiwalu dedykowanego dającego energię naparowi.Zapach kawy, a także czekolady i herbaty przyciągnął blisko 4,5 tysiąca wielbicieli tych aromatycznych napojów. Dla branży HoReCa wydarzenie to było doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, zaczerpnięcia cennych pomysłów urozmaicenia menu, a także poznania najnowszych sposobów przygotowywania jednego z najpopularniejszych napojów na całym świecie.Biznesowe smaczkiWśród trzydziestu wystawców obecnych na festiwalu pojawili się dystrybutorzy kawy, herbaty, profesjonalnych ekspresów do kawy, młynków, blenderów oraz wszelkich dodatków, które nadają dodatkowej jakości przygotowaniom esencjonalnych napojów i wzbogacą atrakcyjność ich serwowania.Przygotowanie kawy łączy się z rytuałem, którego przebieg decyduje o walorach smakowych i zapachowych napoju. Znajomość jego tajników jest niezbędna dla każdego baristy, niezależnie czy jest on amatorem, czy profesjonalistą. Polacy stają się coraz bardziej wymagającymi miłośnikami kawy – nie ma…

Najlepsze Espresso 5. Festiwalu Kawy

Byliście już w kawiarni Ka-Wia-Rnia? Jest w Łodzi od niedawna, ale zaczęła z przytupem! I miejsce w konkursie na Najlepsze Espresso 5. Festiwalu Kawy trafia właśnie do Ka-Wia-Rni! Serdecznie gratulujemy! II miejsce w konkursie zajęła kawiarnia Daleko Blisko III miejsce – Cukiernia Sowa. Wyjątkowo podczas tej edycji przyznaliśmy również IV miejsce w konkursie na Najlepsze Espresso, gdyż jakość kawy, która zdobyła czwarte miejsce była tak bliska podium, że uznaliśmy, że należy jej się wyróżnienie. Gratulacje dla kawiarni Przędza! Serdecznie gratulujemy wszystkim czterem kawiarniom, pozostałym kawiarniom dziękujemy za podjęcie wyzwania i życzymy powodzenia w przyszłym roku!

Najlepsza Kawiarnia 5. Festiwalu Kawy

W tym roku, wyjątkowo, w każdej kategorii przyznaliśmy cztery, a nie trzy nagrody. Dwa trzecie miejsca i czwarte, ale jakże zasłużone 🙂 Tytuł Najlepszej Kawiarni 5. Festiwal Kawy obroniła kawiarnia Montag, uzyskując ten tytuł drugi rok z rzędu. Serdecznie gratulujemy! Drugie miejsce uzyskała kawiarnia Przędza, będąc tym samym wyróżnioną w każdej kategorii! 🙂 Trzecie miejsce, ex aequo, uzyskały kawiarnia Tektura Kawa & Bistro iLokal! Serdecznie gratulujemy i ciekawi jesteśmy, dlaczego właśnie w tych miejscach czujecie się najlepiej? Zapraszamy na kawę i ciasto do wszystkich kawiarni festiwalowych, a w szczególności do tych wyróżnionych – warto sprawdzić, dlaczego wygrały w swoich kategoriach! 🙂

Przyrządzenie pierwszej kawy wyhodowanej w Polsce

„Do otrzymania pierwszego plonu, kawowiec należy pielęgnować przez cztery lata, jednak w wypadku uprawy w warunkach domowych, pierwsze plony owoców kawowca uzyskaliśmy po upływie siedmiu lat” – opowiada D. Komorowski.Jednym z najważniejszych etapów jest obróbka. Etap ten może nadać kawie subtelny smak lub odwrotnie, niepoprawne jego przeprowadzenie może pozbawić ziarna potencjału kawy najwyższego gatunku. Wyróżnia się dwie główne metody obróbki kawy: suchą i mokrą. Ostatnia jest najbardziej rozpowszechniona w przemyśle kawowym.Na początku procesu obróbki mokrej oddziela się dojrzałe ziarna kawowca od niedojrzałych. Odbywa się to po umieszczeniu owoców w specjalnych zbiornikach wodnych. Dojrzałe owoce kawowca toną, ponieważ są cięższe, a uschnięte, wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami, pozostają na powierzchni wody.„Po oddzieleniu dobrych ziaren od złych, jak najszybciej usuwa się miąższ, bo jest on przyczyną fermentacji, która psuje jakość kawy. Przy obróbce kawy w sposób przemysłowy, miąższ zostaje usunięty przy pomocy specjalnych aparatów, jednak może to być wykonywane również ręcznie” – dzieli…

Scena muzyczna Festiwalu

W tej edycji festiwalu oprócz dobrej kawy będziemy mogli również skosztować dobrej muzyki. W tym roku festiwalowi towarzyszyła będzie scena muzyczna, na której pojawią się młodzi łódzcy artyści. W piątek od godziny 14 do 18 zobaczymy: Dream Experience, The Singing Heads, Revlovers i iF. W sobotę w godzinach 12-18 na scenie staną: Dream Experience, RoadStone, Usta, Retrovirus, Solution i Crunk. Natomiast w niedzielę od 12 do 16 będziemy mogli posłuchać Dream Experience, Retrovirusa oraz wokalistek.

Palenie kawy – przebieg procesu i kilka ciekawostek – drugi z cyklu paneli szkoleniowych

Podczas krótkiej prezentacji porozmawiamy o procesach zachodzących podczas palenia kawy – niezwykle dynamicznych i niezwykle ważnych w perspektywie kawy używanej do parzenia. Zmiany chemiczne i fizyczne mają decydujący wpływ na to jak będzie nam smakować kawa w kawiarni. Podczas panelu postaramy się upalić kawę zieloną, żeby naocznie zaobserwować jakim zmianom ulegają ziarna kawy i co wpływa na nasz wybór kawy i to co lubimy. Planowany panel to naturalna kontynuacja pierwszego panelu omawiającego drogę ziaren od plantacji do palarni. Prowadzenie: Przemysław Kubiak Przemysław Kubiak – Certyfikowany Barista SCAE, właściciel łódzkiej palarni kawy Quba Caffe, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Kawy, współorganizator Festiwalu Kawy w Łodzi, od kilkunastu lat związany z przemysłem kawowym w Polsce, wielki kibic dobrego espresso 🙂 Zapraszamy do kawiarni VINDA – ul. Zgierska 69 już 14 listopada o godz. 19.00.

Jak powstaje kawa? – pierwszy z paneli szkoleniowych

Serdecznie zapraszamy na pierwszy z cyklu paneli szkoleniowych Stowarzyszenia Miłośników Kawy. Spotykamy się w kawiarni VINDA o godz. 19.00. Cykl paneli zacznie spotkanie zatytułowane „Jak powstaje kawa”, które poprowadzi Marek Robacha. „Jak powstaje kawa” – to zawarta w ponad 50 slajdach, zwarta prezentacja ilustrujących cały proces uprawy kawy. Czas trwania prezentacji ok 1,15h – 1,30h + ewentualna dyskusja. Prezentacja zawiera szereg informacji podanych w bardzo przystępny sposób. Główne obszary to warunki klimatyczne niezbędne do uprawy kawy, cała droga rozwoju kawy – od nasionka po przez uprawę, zbiory, cały proces obróbki, przygotowanie do transportu zielonej kawy itp. Jednym słowem, bardzo ważny etap, który jest bardzo ciekawy, ale jednocześnie bardzo mało znany, nawet tym, którzy, na co dzień zawodowo zajmują się kawą. ../media/aktualnosci/marek.jpgMarek Robacha – od ponad 20 lat pracuje w branży HoReCa, jest członkiem Specialty Coffee Association of Europe. Uczestniczył w wielu międzynarodowych konferencjach i szkoleniach, certyfikowany coffee tester, sędzia na…

Najlepsza Kawiarnia Festiwalowa

Najlepszą Kawiarnią Festiwalową Festiwalu Kawy 2014 została kawiarnia Montag!! Serdecznie gratulujemy! Drugie miejsce – kawiarnia Jazzva, Trzecie miejsce – Owoce i Warzywa! Przypominamy – Najlepsze Espresso – Owoce i Warzywa! Najlepsze Cappuccino – Fresco Cafe! Zwycięzcę wśród głosujących na kawiarnię wylosujemy w dniu jutrzejszym.

Navigate