Festiwalowe Nowości

III Puchar Polski Latte Art

Znamy już wszystkich zawodników III Pucharu Polski Latte Art, wiemy również, kto będzie sędziował podczas zawodów. 16 zawodników w festiwalową niedzielę (29 czerwca) będzie walczyć o Puchar. Zawody na najwyższym poziomie, organizowane jednak z przymróżeniem oka, są niesamowitą atrakcją nie tylko dla zawodników i ich bliskich, ale również dla postronnych oglądających. Wymyślne wzory na kawie potrafią zachwycić każdego.Główną nagrodą w Pucharze Polski Latte Art będzie ponownie wycieczka do muzeum ekspresów do kawy MUMAC.

Eliminacje do Mistrzostw Polski

W dniach 9 – 12.04.14 w siedzibie Coffee Proficiency odbędą się Eliminacje do Mistrzostw Polski Latte art, Coffee in Good Spirits i Cup Tasting, które zostaną zorganizowane dzięki dystrybutorowi zielonej kawy Bero Polska. Organizatorami są Palarnia Kawy Coffee Proficiency oraz Firma Makiato Marcin Wójciak. Finały Cup Tasting odbędą się dnia wraz z konkurencjami Latte Art i Coffee in Good Spirits. Czas trwania zapisów (na wszystkie konkurencje) zostaje przedłużony do dnia 20.03.14r.Zgłoszenia należy wysyłać na adres: zgloszenia.mpb@gmail.com, w treści zgłoszenia należy zawrzeć informacje:- kategoria zawodów,- imię i nazwisko,- firma,- jestem członkiem SCAE (numer członkostwa, nie dotyczy kat. „coffee lover”),- faktura (pełne dane do faktury, w tym NIP) / bez faktury,- krótkie info o sobie, które zostanie przedstawione na stronie www/fb,- swoje zdjęcie (w formacie .jpg, .png, w wielkości do 1 mb).Przed startem należy wykupić osobno obowiązkowe członkostwo SCAE. Należy wykupić je INDYWIDUALNIE. Koszt to 37,5 euro. Bez członkostwa SCAE nie można…

Już niebawem kolejna edycja Festiwalu Kawy!

Październik, miesiąc jesienny, a co za tym idzie sprzyjający zaparzaniu gorących napoi, w tym roku minie nam wszystkim pod znakiem smaku i dobrej zabawy. Czeka nas to za sprawą wyśmienitej i aromatycznej kawy, wyjątkowej i pysznej herbaty oraz słodkiej i aksamitnej czekolady, które zgromadzimy w Łodzi, podczas Festiwalu Kawy. To właśnie w październiku bieżącego roku, będzie miała miejsce jego kolejna już, trzecia edycja. Zaczynamy w pierwszy weekend miesiąca: od 04 do 06 października, kiedy to w Kawiarniach Festiwalowych będą na wszystkich czekały przede wszystkim dwa rodzaje kawy. Mocne i czarne jak węgiel espresso i delikatne (choć nie bez pazura) cappuccino będą do posmakowania za zaledwie 3 złote! Będzie można też spróbować, przygotowanych specjalnie na tę okazję, drinków na bazie kawy po 5 zł, a później wybrać najlepszą Kawiarnię Festiwalową, w sms’owym głosowaniu. W ten wyjątkowy weekend czeka na nas także duża porcja śmiechu, wymieszana ze znaczną dozą zabawy, a doprawiona…

Francesco Sanapo na Festiwalu Kawy, Herbaty i Czekolady!

Podczas Festiwalu Kawy, Herbaty i Czekolady będzie możliwość spotkania i uczestnictwa w warsztatach i pokazach Mistrza Baristów Włoch – Francesco Sanapo. Francesco to od kilku lat najlepszy włoski mistrz sztuki parzenia kawy. Wbrew pozorom, włoscy bariści, przedstawiciele światowej stolicy espresso i cappuccino nigdy nie należeli do światowej elity. Jedynym do 2002 r. uznanym na świecie włoskim baristą był Luigi Lupi. Dopiero po 11 latach znalazł godnego siebie następcę – Francesco Sanapo. Francesco – mistrz Włoch – zdobył 6 miejsce na Mistrzostwach Świata Basistów. Spotkanie z nim będzie zatem doskonałą okazją do uzyskania szeregu porad w zakresie sztuki parzenia kawy, a podczas prezentacji dowiemy się wielu ciekawych rzeczy na temat jego kariery, włoskiej kultury picia tego wyjątkowego napoju. Z tego co wiemy – Francesco to przesympatyczny Włoch, zakochany w tym co robi.

Festiwal Kawy 2013 – Program

FESTIWAL KAWY 4-13.10.2013 · 4-6.10. 2013 (PIĄTEK – NIEDZIELA) o Festiwal Kawy w Kawiarniach Festiwalowych: o Espresso i cappuccino za 3 zł o Drink Festiwalowy (na bazie kawy, każda kawiarnia serwuje drink oparty na własnej recepturze) – 5zł o Gra Miejska o Konkurs na Najlepsze Espresso i Cappuccino oceniane przez profesjonalne jury o Konkurs na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową drogą sms · 7-13.10.2013 Happy Hours w Kawiarniach Festiwalowych FESTIWAL KAWY, HERBATY I CZEKOLADY – 11 – 13 PAŹDZIERNIKA 2013 · 11.10.2013 PIĄTEK (dzień branżowy) o scena : Eliminacje Mistrzostw Polski Baristów 2014 dla Polski Centralnej o I sala szkoleniowa: Seminarium dla Profesjonalistów o II sala szkoleniowa: Pokazy dla Profesjonalistów · 12.10.2013 SOBOTA (dzień otwarty) o scena : II Edycja Polskiego Pucharu Latte Art o I sala szkoleniowa: otwarte – bezpłatne szkolenia dla publiczności z LATTE ART o II sala szkoleniowa: otwarte – bezpłatne szkolenia dla publiczności z Alternatywnych Metod Parzenia Kawy, o PROINFUZJA – niezwykle…

Podsumowanie II Festiwalu Kawy Łódź 2012

Druga edycja Festiwalu Kawy odbyła się w dniach 1 – 3 czerwca 2012. Niepowtarzalna w skali kraju impreza zakończyła się sukcesem. Przez 3 dni w 21 Kawiarniach Festiwalowych oraz w Ambasadach Festiwalu można się było napić espresso i cappuccino w cenie 3 zł, zagłosować na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową oraz  wziąć udział w grze miejskiej. W sobotę i niedzielę w Centrum Konferencyjno – Wystawienniczym odbywały się degustacje, szkolenia, a także pierwszy Puchar Polski Latte Art, szkolenia prowadzone przez największych polskich specjalistów, wystawa prac malowanych kawą, pokazy kawowe w 3D, I Polskie Mistrzostwa IBRIK/CEZVE, czy koncert Elvisa.Trzydniowe święto kawy w nowej, eksperymentalnej formule ściągnęło wielu Miłośników Kawy z całej Polski na szkolenia i ekspozycje odbywające się w CKW MTŁ oraz próbowanie kaw w 21 Kawiarniach Festiwalowych 13 Ambasadach Festiwalu z całego województwa. Tak jak w pierwszej edycji ogromnym zainteresowaniem cieszyła się Część Kawiarni Festiwalowych. Tylko przez trzy dni 21 kawiarni sprzedało ponad 5 tysięcy Festiwalowych Kaw, a zdecydowanym rekordzistą w tym zakresie był…

I edycja Festiwalu Kawy Łódź 2011

Decyzja o powstaniu Festiwalu zapadła na 3 miesiące przed jego inauguracją i patrząc z perspektywy czasu był to bardzo krótki okres przygotowawczy. Impreza nie miała żadnego sponsora tytularnego, w całości była finansowana przez firmy biorące w nim udział, m.in. Avin, Inspira, Aromacaffee, Primulator, Akademia Espresso oraz SBS Public Relation. Taka sytuacja miała bezpośredni wpływ na skalę tego wydarzenia, oprawę marketingową i turbulencje związane z wyborem miejsca Festiwalu . Pomimo skromnych możliwości finansowych, Festiwal można uznać za niewielki, skromny, ale profesjonalny i bardzo udany. Należy podkreślić, że w ogólnych założeniach Festiwal miał mieć charakter edukacyjny, lokalny i tak też były ukierunkowane działania promocyjne. Pomimo to, z wielką przyjemnością odnotowaliśmy obecność wielu gości z poza Łodzi, którym dziękujemy za udział w Festiwalu Kawy i mamy nadzieję, że mieli okazję poznać wycinek gastronomicznej Łodzi. KAWIARNIE FESTIWALOWE Do Festiwalu zgłosiło się 12 kawiarni. Większość z nich była zlokalizowana na ul. Piotrkowskiej, a kilka w…

Navigate