Podczas krótkiej prezentacji porozmawiamy o procesach zachodzących podczas palenia kawy – niezwykle dynamicznych i niezwykle ważnych w perspektywie kawy używanej do parzenia. Zmiany chemiczne i fizyczne mają decydujący wpływ na to jak będzie nam smakować kawa w kawiarni. Podczas panelu postaramy się upalić kawę zieloną, żeby naocznie zaobserwować jakim zmianom ulegają ziarna kawy i co wpływa na nasz wybór kawy i to co lubimy. Planowany panel to naturalna kontynuacja pierwszego panelu omawiającego drogę ziaren od plantacji do palarni.
Prowadzenie: Przemysław Kubiak
Przemysław Kubiak – Certyfikowany Barista SCAE, właściciel łódzkiej palarni kawy Quba Caffe, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Kawy, współorganizator Festiwalu Kawy w Łodzi, od kilkunastu lat związany z przemysłem kawowym w Polsce, wielki kibic dobrego espresso 🙂
Zapraszamy do kawiarni VINDA – ul. Zgierska 69 już 14 listopada o godz. 19.00.