Jak powstaje kawa? – pierwszy z paneli szkoleniowych

Serdecznie zapraszamy na pierwszy z cyklu paneli szkoleniowych Stowarzyszenia Miłośników Kawy.

Spotykamy się w kawiarni VINDA o godz. 19.00. Cykl paneli zacznie spotkanie zatytułowane „Jak powstaje kawa”, które poprowadzi Marek Robacha.

„Jak powstaje kawa” – to zawarta w ponad 50 slajdach, zwarta prezentacja ilustrujących cały proces uprawy kawy. Czas trwania prezentacji ok 1,15h – 1,30h + ewentualna dyskusja. Prezentacja zawiera szereg informacji podanych w bardzo przystępny sposób. Główne obszary to warunki klimatyczne niezbędne do uprawy kawy, cała droga rozwoju kawy – od nasionka po przez uprawę, zbiory, cały proces obróbki, przygotowanie do transportu zielonej kawy itp. Jednym słowem, bardzo ważny etap, który jest bardzo ciekawy, ale jednocześnie bardzo mało znany, nawet tym, którzy, na co dzień zawodowo zajmują się kawą.

../media/aktualnosci/marek.jpgMarek Robacha – od ponad 20 lat pracuje w branży HoReCa, jest członkiem Specialty Coffee Association of Europe. Uczestniczył w wielu międzynarodowych konferencjach i szkoleniach, certyfikowany coffee tester, sędzia na Mistrzostwach Świata Baristów. Od 18 lat pracuje w firmie Primulator, obecnie na stanowisku dyrektora sprzedaży, gdzie jego specjalnością jest biznes związany z kawą. W 2000 roku zainicjował Akademię Espresso, która zajmuje się szkoleniami, prezentacjami oraz szerzeniem wiedzy o kawie. Na co dzień, głównie zajmuje się tworzeniem projektów i konsultacjami w zakresie „Coffee business”. Uwielbia espresso oraz najbardziej charakterystyczną, winno-owocową w smaku, kawę „Geisha”.

Rate this post

Leave A Reply

Navigate