O kawie

Palenie kawy – przebieg procesu i kilka ciekawostek – drugi z cyklu paneli szkoleniowych

Podczas krótkiej prezentacji porozmawiamy o procesach zachodzących podczas palenia kawy – niezwykle dynamicznych i niezwykle ważnych w perspektywie kawy używanej do parzenia. Zmiany chemiczne i fizyczne mają decydujący wpływ na to jak będzie nam smakować kawa w kawiarni. Podczas panelu postaramy się upalić kawę zieloną, żeby naocznie zaobserwować jakim zmianom ulegają ziarna kawy i co wpływa na nasz wybór kawy i to co lubimy. Planowany panel to naturalna kontynuacja pierwszego panelu omawiającego drogę ziaren od plantacji do palarni. Prowadzenie: Przemysław Kubiak Przemysław Kubiak – Certyfikowany Barista SCAE, właściciel łódzkiej palarni kawy Quba Caffe, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Kawy, współorganizator Festiwalu Kawy w Łodzi, od kilkunastu lat związany z przemysłem kawowym w Polsce, wielki kibic dobrego espresso 🙂 Zapraszamy do kawiarni VINDA – ul. Zgierska 69 już 14 listopada o godz. 19.00.

Jak powstaje kawa? – pierwszy z paneli szkoleniowych

Serdecznie zapraszamy na pierwszy z cyklu paneli szkoleniowych Stowarzyszenia Miłośników Kawy. Spotykamy się w kawiarni VINDA o godz. 19.00. Cykl paneli zacznie spotkanie zatytułowane „Jak powstaje kawa”, które poprowadzi Marek Robacha. „Jak powstaje kawa” – to zawarta w ponad 50 slajdach, zwarta prezentacja ilustrujących cały proces uprawy kawy. Czas trwania prezentacji ok 1,15h – 1,30h + ewentualna dyskusja. Prezentacja zawiera szereg informacji podanych w bardzo przystępny sposób. Główne obszary to warunki klimatyczne niezbędne do uprawy kawy, cała droga rozwoju kawy – od nasionka po przez uprawę, zbiory, cały proces obróbki, przygotowanie do transportu zielonej kawy itp. Jednym słowem, bardzo ważny etap, który jest bardzo ciekawy, ale jednocześnie bardzo mało znany, nawet tym, którzy, na co dzień zawodowo zajmują się kawą. ../media/aktualnosci/marek.jpgMarek Robacha – od ponad 20 lat pracuje w branży HoReCa, jest członkiem Specialty Coffee Association of Europe. Uczestniczył w wielu międzynarodowych konferencjach i szkoleniach, certyfikowany coffee tester, sędzia na…

Historia Kawy

Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Przypuszczalnie w XIII lub XIV w. przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, którzy do dziś dostarczają najdroższej kawy. Prawdopodobnie tam opracowano metodę …

Navigate